Sign In

Blog

Latest News
Top 10x ijsbrekers voor een kickass meeting

Top 10x ijsbrekers voor een kickass meeting

Goed begonnen is half gewonnen. Dat geldt ook voor een meeting, brainstorm of workshop. Daarom is een goede ijsbreker een onmisbaar ingrediënt voor elke productieve vergadering. Ijsbrekers breken letterlijk het ijs. Ze zijn kort, brengen de deelnemers dichter bij elkaar en creëren een ontspannen en veilige sfeer. En als je kiest voor een externe vergaderruimte, scoor dan extra punten door je meet-out locatie in je ijsbreker te verwerken. Inspiratie nodig? Ontdek hier onze persoonlijke top 10.

Ijsbreker #1: Mijn eerste job

We breken het ijs met onze favoriet. Hij is alles wat een ijsbreker moet zijn: kost geen tijd of moeite om op te zetten, is eenvoudig en gaat recht op zijn doel af. 

Zo werkt het! Vraag elke deelnemer om zijn eerste job op te schrijven en één les dat hij daaruit geleerd heeft. Laat daarna iedereen kort aan het woord. Het is een prima opwarmer, omdat het niet al te veel denkwerk vereist en de deelnemers elkaar snel, informeel en toch ook professioneel beter leren kennen.

Ijsbreker #2: Zeg het met 1 woord

De tweede ijsbreker op onze shortlist is niet alleen een perfecte publieksopwarmer, maar creëert meteen ook context voor de vergadering of workshop die volgt. Het doel is namelijk om op een ongedwongen manier vertrouwd te raken met het onderwerp van de meeting.

Zo werkt het! Verdeel het team in kleinere groepen of duo’s en laat elke groep één woord bedenken dat een bepaald onderwerp omschrijft. Een voorbeeld: is het doel van de vergadering om nieuwe manieren te bedenken om de klantenservice te verbeteren, vraag hen om in één woord het huidige proces te beschrijven. Wil je in een brainstorm ideeën verzamelen voor een nieuwe marketingcampagne, laat je hen in één woord het hoofddoel van de volgende campagne beschrijven. Nadien deelt elke groep zijn woord. Onthoud dat het doel hier niet is om bruikbare ideeën te verzamelen, wel om alle deelnemers warm te maken voor het onderwerp. 

Ijsbreker #3: Wie zoekt, die vindt

Deze ijsbreker is ideaal om op een speelse manier het ijs te breken. Want tijdens deze razendsnelle zoektocht breng je op een ludieke manier het competitiebeest in iedereen naar boven. 

Zo werkt het! Als leider noem je een voorwerp dat alle leden van je team zo snel mogelijk uit hun tas moeten vissen en tot bij jou moeten brengen. Laat hen op zoek gaan naar een rode balpen, een geldstuk, hun autosleutel of een foto van een collega op hun smartphone. Naast de gelukmakende endorfines die hier losbarsten, breng je ook het gesprek tussen de deelnemers op gang. Mission accomplished. 

Ijsbreker #4: Waarom? Daarom!

Nummer vier brengt je team met leuke, niet-werkgerelateerde vragen op een spontane manier in gesprek en zet hen aan tot creatief denken.

Zo werkt het! Verzin vooraf een aantal ludieke vragen en laat iedereen om de beurt de vragen beantwoorden. Zo eenvoudig is het. Hou je vragen altijd luchtig en inclusief en zorg er zo voor dat alle deelnemers de vragen kunnen beantwoorden. Vermijd met andere woorden onderwerpen waar niet iedereen kaas van gegeten heeft, zoals je favoriete personage uit een bepaald tv-programma. Welke vragen zijn dan wel een schot in de roos?

  • Als je met een beroemdheid uit eten mocht gaan, wie zou je uitnodigen en waarom?
  • Wat is je meest waardevolle bezit en waarom?
  • Als je waar ook ter wereld kon wonen, welke plek zou je kiezen en waarom?
  • Als je van één ding een onbeperkte voorraad voor de rest van je leven zou hebben, wat kies je en waarom? 
  • Stel, je wordt wakker als expert in iets, welk expertisegebied zou je kiezen en waarom?
  • Als je zou stranden op een onbewoond eiland, welk voorwerp zou je dan zeker meenemen en waarom?

Ijsbreker #5: Dit of dat?

Deze ijsbreker lijkt sterk op de vorige, maar is ideaal als je het tempo wat wil opdrijven. Het een klassieker dat door jong en oud wordt gesmaakt, van speelplaats tot bestuursmeeting.

Zo werkt het! Schotel de deelnemers van je vergadering of workshop dilemma’s voor – hypothetisch natuurlijk – waartussen ze snel moeten kiezen. Je kan elk lid 2 gekleurde antwoordkaarten geven (groen is voor antwoord A, blauw is voor antwoord B). Of je strekt de benen en maakt van elke hoek van de kamer een antwoordmogelijkheid. Hou ook hier de dilemma’s luchtig en inclusief om ongemakkelijke situaties te vermijden. Kies je dit of dat?

  • Sms’en of bellen? 
  • Koffie of thee? 
  • Afwassen of afdrogen?
  • Achter de schermen of op het podium?
  • Een moderne sportwagen of een oldtimer? 
  • Cadeaus geven of cadeaus krijgen? 
  • Nooit meer tv kijken of nooit meer muziek luisteren?
  • Altijd te laat of overal te vroeg? 
  • Een berg beklimmen of uit een vliegtuig springen? 
  • Naar het verleden reizen of naar de toekomst? 

Ijsbreker #6: Guess who? 

Deze ijsbreker doet het goed bij teams die elkaar reeds kennen. Het doel is om de leden nog dichter bij elkaar te brengen en de empathie binnen de groep te bevorderen. Door ook een spelelement toe te voegen, zet je bij deze ijsbreker maximaal in op de lachspieren.

Zo werkt het! Elke deelnemer schrijf een willekeurig wist-je-datje op over zichzelf. Liefst iets dat de anderen nog niet weten. Denk aan een gekke familietraditie, verrassend talent, guilty pleasure of levensmotto. Verzamel alle briefjes, lees ze hardop en laat de andere deelnemers raden welk feit bij welk teamlid hoort. Als alle stemmen binnen zijn, vraag je de ‘rechtmatige eigenaar’ om zich kenbaar te maken en een extra woordje uitleg te geven. Of een demonstratie! Wie zet de beste pokerface op? 

Ijsbreker #7: Wat zit er in je broekzak?

Leer je team snel beter kennen door het broekzakmoment. Voor deze ijsbreker heb je niks nodig, alleen je team en hun eigen broekzak. 

Zo werkt het! Vraag elke deelnemer om een voorwerp uit zijn broekzak, (hand)tas of portefeuille te halen dat iets meer vertelt over zichzelf. Denk aan een gepersonaliseerde sleutelhanger, een btw-kasticket van het laatste restaurantbezoek, een spaarkaart bij de bakker of een lidkaart van de fitness. Nadien krijgt iedereen een halve minuut om hun gekozen item aan elkaar voor te stellen. Zo kom je misschien te weten dat de persoon links van jou elk weekend 7 broden koopt voor zijn groot gezin en die andere collega geen groot licht is in de keuken en daarom liever uit eten gaat.

Ijsbreker #8: Tellen tot 20

Met deze ijsbreker test je of je teamleden elkaar goed aanvoelen. Je ontdekt er bovendien ook andere eigenschappen mee. Wie van jouw team neemt graag de leiding en wie blijft liever op de achtergrond?

Zo werkt het! Iedereen sluit de ogen. Het doel is om samen tot 20 te tellen, zonder vooraf af te spreken wie welk getal voor zijn rekening neemt. De opdracht is enkel geslaagd als ook iedereen minstens één keer aan bod is geweest. Als leider start jij het spel door het cijfer 1 luidop te noemen. Daarna telt een andere deelnemer verder. Om het extra moeilijk te maken, mag je ook meerdere cijfers na elkaar zeggen. Als meerdere leden echter tegelijk het volgende cijfer zeggen, moet de groep opnieuw beginnen.

Ijsbreker #9: Met wie? 

Deze ijsbreker levert hilarische situaties op. Hou je vast voor een flinke dosis plezier om je meeting mee af te trappen.

Zo werkt het! Geef iedereen vijf kaarten met daarop dezelfde vijf personen (bijvoorbeeld mijn baas, vriend(in), collega, ouder, postbode…). Die personen kunnen eender wie zijn, maar zorg er wel voor dat iedereen iemand in deze categorie kent. Vervolgens stel je snelle vragen die de deelnemers met één van de kaarten moeten beantwoorden. Durf gerust verrassend uit de hoek te komen:

  • Met wie zou je het liefst willen parachutespringen?
  • Wie zou je nooit op vredesmissie durven sturen?
  • Met wie zou je het liefst de oceaan overzeilen?
  • Aan wie zou je relatieadvies vragen?

Vergader je met een klein team dat elkaar reeds goed kent? Dan kan je ook effectief de naam van elk teamlid op de kaarten zetten. En als je liever een knokpartij vermijdt – al kan dat ook wel tellen als krachtige ijsbreker -, waag je dan niet aan vragen als ‘Welke collega heeft het kortste lontje’ of ‘Met welke collega zou je nooit op zakenreis willen gaan’

Ijsbreker #10: Speeddaten 

Kennen de deelnemers elkaar (nog) niet? Dan is deze ijsbreker de perfecte appetizer

Zo werkt het! Maak op voorhand duo’s of laat de deelnemers zelf een partner kiezen die ze nog niet ontmoet of gesproken hebben. Geef hen vervolgens 1 minuut de tijd om twee dingen te ontdekken die ze gemeenschappelijk hebben. Of laat hen twee manieren bedenken waarop ze elkaar zouden kunnen helpen. Als de tijd om is, schuiven ze door. 

Goed begonnen is half gewonnen

Een doeltreffende ijsbreker is slechts de start van een goede brainstorm of vergadering. Want ook een goede voorbereiding, strak timemanagement, en afwisselende vergadervormen zijn onmisbare ingrediënten om je vergadering smaak te geven. Kies voor productieve meetings en check onze 7x tips voor minder meeting waste en meer productiviteit of ontdek 8x tips om je meeting te boosten.

Wist je trouwens dat vergaderen op een externe locatie een wauw-factor toevoegt aan elke meeting? Een nieuwe omgeving zorgt namelijk voor meer verbinding, meer creativiteit en meer focus. Ontdek hier alle voordelen van offsite vergaderen of probeer het meteen zelf eens uit en boek een vergaderlocatie bij Meeting-out.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *