Sign In

Blog

Latest News
Vroeger met pensioen? You’re on FIRE!

Vroeger met pensioen? You’re on FIRE!

Vergeet The Pointer Sisters. Want met FIRE ga je vroeger op pensioen en vier je elke dag feest. Maar wat is de FIRE-beweging nu precies? De FIRE-beweging is een filosofie die zich richt op het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Dat doe je door bewust te sparen en te beleggen. De beweging is overgewaaid uit de Verenigde Staten en wint ook hier aan populariteit. 

FIRE-WAT?

FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. Het is een manier om meer financiële vrijheid te bereiken. Het idee achter de FIRE-beweging is om zo jong mogelijk te stoppen met werken en te leven van het geld dat je verdient uit beleggingen. Je gaat met andere woorden een passief inkomen genereren waarop je de rest van je leven kan rentenieren. 

Spaargeld maximaliseren, uitgaven beperken

Om financieel onafhankelijk te worden, steunt de FIRE-filosofie op 2 fundamentele principes: je uitgaven beperken en je spaargeld maximaliseren. Kort door de bocht geef je dus minder geld uit dan er binnenkomt. Wie voor FIRE kiest, kiest dus automatisch ook voor een andere levensstijl. Want het beperken van je uitgaven staat meestal gelijk aan het inleveren van comfort. 

Back to basics

Je uitgaven beperken doe je door bewuste keuzes te maken. Aanhangers kiezen er daarom voor om te besparen op onnodige, luxueuze uitgaven zoals reizen, eten op restaurant, en de aankoop van een auto. Sommigen gaan zelfs verder en zeggen dat je pas echt on FIRE bent als je enkel nog tweedehandskledij koopt en je bereid bent een halfuur verder te rijden om 20 cent te besparen op een pak koffiebonen. Natuurlijk kies jij zelf hoever je daarin gaat. Als je maar bewust omgaat met je uitgaven en zo de controle over je financiële toekomst in handen neemt.

Slim beleggen

Volgens het tweede principe van FIRE ga je jouw spaargeld maximaliseren door het slim te beleggen. En omdat je daarvoor dieper in de wereld van beleggingen moet duiken, is dit voor velen een grotere uitdaging. Je moet begrijpen hoe verschillende beleggingsproducten werken, hoe je een vermogen kunt opbouwen en hoe je je geldzaken beheert. Je laten helpen door een financieel adviseur of zelf je kennis op dat gebied verbeteren via online cursussen kan een oplossing zijn. 

De 4%-regel

Wanneer je financieel onafhankelijk bent, is voor iedereen verschillend. Want hoe minder geld je nodig hebt om te leven, hoe minder geld je moet sparen om de rest van je leven te financieren. De FIRE-beweging maakt gebruik van de 4%-regel. Volgens deze regel ben je financieel onafhankelijk als jouw jaarlijkse uitgaven minder dan 4% bedragen van je geïnvesteerd vermogen. Dit houdt in dat je vermogen stabiel blijft, terwijl je elk jaar 4% ervan gebruikt om te leven. 

En jij?

Wat denk je, is FIRE iets voor jou? Of bouw jij je passief inkomen liever stap voor stap op? Bij Meeting-out verhuur je eenvoudig (een deel van) je woning aan bedrijven om er te vergaderen. Geen grote investeringen vooraf, want die woning heb je al. Wel met gemak een passief inkomen opbouwen, terwijl je zelf aan het werk bent. Meer weten? Groot gelijk! Ontdek hier alles over verhuren op Meeting-out.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *